Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Rendben!
Menü

X-MAS shopping életre-halálra, avagy 5 tipikus vásárló – Te melyik vagy?

 

Karácsony közeledtével ellepik a plázákat a megvadult homo sapiensek. A tökéletes ajándék. Mind arra vadásznak. Úgy settenkednek az üzletek körül, akár egy prédáját becserkésző nagyvad. Csak a taktika, az nem egyforma.

A személyiségen nem lehet változtatni – mondja mindig anyukám, és ez igaz a boltokat megszálló vásárlókra is. Íme 5 tipikus shoppingista, akivel találkozhatsz.

 

 

A Rohanós
 

Ő az, akinek ötre mennie kell a gyerekért a kocsival 30 percre lévő oviba, de azért 4.05-kor még beugrik a bevásárlóközpontba. Karjára teríti a kabátját és öles léptekkel nekilendül. Eredetileg a földszinten lévő játékboltba indul Józsikának kisvonatért, de megállásra kényszeríti egy Télapósegédnek öltözött teremtés és orvul betereli a papírboltba. Rohanós végigszáguld a ceruzák között, vesz két guriga csomagolópapírt és négy darab hóemberes díszbigyuszt. Fizet, szatyrot nem kér. Rájön, hogy tavalyról maradt csomagolópapírja otthon, és tök fölöslegesen vette az ideit. 4.20. Tömeg-szambázás közben azon tűnődik, hogy mit is akart venni. Beugrik Józsika meg a vonat, de meglátja a játékboltban lévő kígyózó sort, legyint és feladja. Majd holnap! – gondolja magában.

 

 

A Ráérős
 

Más néven tötyörgős. Ő az, aki tudatos májkölbublé hallgatással karácsonyi hangulatba hozza magát, majd kivesz egy nap szabit, hogy nyugiban vásárolhasson. Viszont kissé szétszórt és nem ír listát. Emiatt csapongva bolyong. A szökőkutat ábrándos szemmel megkerülve belép a ruhaboltba, elmélyülten bámészkodik, majd beáll a sorba a kiválasztott piros rénszarvasos pulcsival. És itt két lehetőség van. Vagy a szakértelmét kifejezendő összehúzott szemöldökkel átforgatja a kötött matériát, megállapítja, hogy felszaladt egy szem és feltűnés nélkül leteszi a kassza közelében lévő repi cukorkák mellé, majd suttyomban kioson. A másik lehetőség az, hogy a kasszához érve hosszas diskurzust folytat a pulcsi mosási útmutatójáról, miközben részletesen kifejti, hogy kinek szánja Rudolf kötőtűkkel megformált mását. Nagy nehezen a táska aljáról előkeresi a pénztárcáját és fizet. Készpénzzel akar, de rájön, hogy nincs nála elég, ezért az összeg fele kártyáról megy. Az, hogy a mögötte állók orrlyuka csak úgy tágul-szűkül az idegesség miatt, cseppet sem érdekli.

 

 

Az Ideges
 

„A jobboldali a gáz, azt nyomd!” „Persze, nézd csak a telefonodat, hadd terelje el a figyelmedet arról, hogy haladjál! – pukkancskodik már a kocsiban Hulkos pólójában, ami hűen tükrözi lelkiállapotát. A parkólóházbéli bosszankodás már csak hab a tortán. A boltdzsungelbe érve magából kikelve cikázik az emberek között, és személyes sértésnek veszi, hogy a mozgólépcső nem gyorsul fel a kedvéért. Időnként nekimegy egy-két szembejövőnek, de bocsánatot nem kér, elvégre ő a hibás: miért lógta el a szlalomozást tesi órán?! Az üzletekben már-már vérben forgó szemmel keresgél, és karvaly módjára csap le a kiválasztott termékre. Sorban állás közben idegesen dobol a lábával, hangosan fújtat, cicceg és elégedetlenkedik. Kapkodva fizet, az aprót beszórja a táskájába. Rossz néven veszi, hogy fizetni kell a parkolásért, bevágja a szatyrot a csomagtartóba, és hazaindul. Grincs üzemmód – akár a hajlakk – még mindig tart, de a szíve egy egész kicsit megolvad attól a tudattól, hogy sikerrel teljesítette a küldetést.

 

 

A Kuponos
 

Nála a vásárlás már otthon elkezdődik. A lakást egy pillanat alatt beterítik a kivágott cédulák, amelyek között Kuponos legalább akkora örömmel szökdécsel, mint ahogy Donald kacsa beleveti magát az érmetengerbe. Ezután következik a Stratégia megállapítása, amely garantálja a célirányos shoppingolást és fityiszt mutat az esetleges impulzív vásárlásnak. Ez az, amelynek köszönhetően képes tökéletesen ignorálni a jobbról-balról orra alá tolt karácsonyi mütyürüket. Szigorúan betartja a menetrendet, magában kissé lesajnálóan tekint az üzletközpontban grasszáló Idegesekre és csendesen poroszkáló Ráérősökre. A nap végén boldogan és elégedetten ér haza, és gondolatban lepacsizik a spórolás istennőjével. Az más kérdés, hogy az egyik kettőt fizet hármat vihet akció miatt ki kell találnia, kié legyen a harmadik karácsonyi énekeket dúdoló, falra szerelhető hal.

 

 

A Netes
 

Ő nem parázik a karácsonyi vásárlásán. Csinál egy teát, kávét, forró csokit, urambocsá’ kinyit egy sört vagy tölt egy pohár bort. Aztán lehuppan a kanapéra, ölébe veszi a laptopját, és szép kényelmesen beszerez mindent. Sportcuccok, illatszerek, könyvek, ruhák, játékok, nem ismer lehetetlent. Sőt, még akciókat is talál.

 

Aggodalomra semmi ok! Ezek a kategóriák kicsit olyanok, mint a pszichológiában az archetípusok. Több is igaz lehet rád. Viszont fölösleges küzdeni ellenük, úgyis olyan vagy, amilyen vagy. Viszont, ha ezt elfogadod, és elkezded figyelgetni magad, észre fogod venni, amikor például Ideges (vagy bármelyik másik) megpróbál utat törni magának az agytekervényeid között. Ha pedig tudsz róla, hogy támadás készülődik, sokkal könnyebben kezelheted a fricskákat. Még az is előfordulhat, hogy röhögsz egy jót saját magadon, likvidálod “ Ideges” próbálkozásait és végül mosolygósan teljesíted a karácsonyi bevásárlást.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés