Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Rendben!
Menü

Ne gondold, hogy ez az 4+1 dolog nem is olyan fontos síeléskor

Egy sítúra nem olcsó mulatság, ezért sokan hajlamosak elbagatellizálni bizonyos kiegészítők fontosságát. És most nem az unikornisos babarózsaszín kezeslábasra gondolok.

Hanem a következőkre.

1. Bukósisak

20-25 évvel ezelőtt mindenki bukó nélkül száguldozott a pályákon, és senkinek eszébe sem jutott, hogy ezzel gond lehet. Aztán, néhány évvel ezelőtt felvirágzott a bukósisak éra, manapság pedig szinte mindenkinek ott virít a fején. És bár Magyarországon egyelőre nem kötelező a viselete, Ausztriában minden 15 év alatti gyereknek az. A snowboardosok esetében pedig nincs korra való kitétel: esetükben mindig kötelező a bukó. Szerencsére.

Két évvel ezelőtt még én is azok közé tartoztam, akik azt gondolják: fölösleges a bukósisak, mert tudok én vigyázni magamra. Aztán egy kevésbé szép napon fejbe kólintott egy csákányos felvonó rúdja... Mázlim volt, mert a kapucni és a hajam tompította az ütést, de még így is napokig fájt a kobakom. Mondanom sem kell, a következő síelés alkalmával már beszereztem egy bukósisakot. És a beszerzés alatt azt értem, hogy kölcsönkértem valakitől, tehát ez nem jelentett extra költséget, viszont biztonságban éreztem magam.

2. Egy jó síszemüveg

Ismét saját példa. 10 év síelés kihagyás után március végén mentünk csúszkálni baráti társasággal. Sima napszemüveg volt csak nálam, mondván, régen elég volt, most is jó lesz, pláne úgy, hogy hét ágra süt a nap és 8 fok van. Nem volt jó. Niagaraként folyt a könnyem a hideg miatt.

Tehát, ha még nincs, vegyél egy síszemüveget!  A boltban több tízezer forintos áron láttam síszemüvegeket,, de végül egy körülbelül tízezer forintos szemüveget modellt meg, és tökéletesen bevált. Persze, ha biztosan tudnám, hogy a hatvanezer forintos annyira profi, hogy a nap végén stikában lewaxolja a lécemet, lehet, hogy befektetnék egyre.

3. Aláöltöző

Igen, sokkal jobb, mint a harisnya és az ezer réteg ilyen-olyan pulóver kombinációja. Az aláöltöző ugyanis figyel rád. Megőrzi a sportolás során termelődött testhőt, miközben elvezeti a nedvességet. Ha pedig föléveszel egy, azaz 1 darab jó minőségű polár pulcsit, akkor nem csupán az garantált, hogy nem fogsz fázni, hanem az is, hogy a fekete pályán száguldozva senki nem fog életre kelt Michelin babának nézni.

4. Zokni és kesztyű

Fázni.Nem.Jó. Ilyen egyszerű. Triviális dolognak tűnhet, hogy figyelj oda a sízoknid és a síkesztyűd minőségére, de aki szeret spórolni - és a többségünk így van vele - az hajlamos legyinteni, amikor arról van szó, hogy beszerezzen egy jobb sízoknit vagy kesztyűt. Pedig megéri, mert nem túl kellemes érzés, ha a sífelvonón fityegve ökölbe kell zárnod a kesztyűben a kezed, hogy kevésbé fázzanak az ujjaid. És a lábfejedre ugyanez vonatkozik. Egész nap téged síeltet, megérdemli, hogy közben melegben legyen.

Extra tipp örök didergőknek: sportboltokban már lehet kapni speciális lábmelegítő zselét. Csak belerakod a kesztyűdbe, ő pedig afféle mini radiátorként melegen tartja a kezedet. Zseniális.

+1. Biztosítás extrákkal

A nagypapám biztosítónál dolgozott és soha nem engedte, hogy biztosítás nélkül vágjak neki a nagyvilágnak!

Síelés esetében kiemelten fontos egy megfelelő konstrukció. Mindenképp érdemes olyan csomagot választani, amiben szerepel a helikopteres mentés. Persze, soha ne legyen rá szükség, de ha mégis baj történik, és nincs megfelelő biztosításod, kábé annyi pénzt kell kifizetned a külföldi kórháznak, hogy mint amennyibe Donald kacsa beleugrik a Kacsamesék főcímében. Ne sajnáld azt a néhány ezer forintot saját magadra; klisé, de ebben az esetben tényleg jobb félni, mint megijedni.

Ha autóval mész, róla se feledkezz meg. Az autópályán és a hegyi utakon sokkal több veszély leselkedik rád télen, mint nyáron. A hó, a jég, az ónos eső, a nagy hideg miatt könnyebben előfordulhat, hogy valami balul sül el. Ha pedig egy baleset vagy egy kipurcanó motor miatt trélerre is szükség van, inkább a biztosítót terhelje a költség, mint téged.

Az egészség mindennél többet ér, vigyázz magadra és a családodra!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés