Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Rendben!
Menü

7 alapszabály, amit érdemes tudnod síelés előtt

A síszezon visszavonhatatlanul a nyakadban liheg, de ez inkább jó hír, nemde? Hiszen csak pár nap választ el attól, hogy a végtelennek tűnő havas hegyoldalon úgy csusszanj le, mint a hüttés tea a torkodon.

De mielőtt még felcsatolnád a lábadra a sícipőt és őrjítő mámorban belekattintanád azt a lécbe, néhány dologra fel kell hívnunk a figyelmedet. Akár most lépsz először pályára, akár már rutinos róka vagy, bizonyos szabályokat mindenképpen hasznos észben tartanod, ha nem akarod mindenki megvetését kivívni pár óra leforgása alatt. Tedd vagy ne tedd: az itt a kérdés.

NE TEDD

Ne csinálj úgy, mintha csak a tiéd lenne a sífelvonó. Ér magad mellé engedni idegeneket, úgyis csak pár percig tart az út, a táj pedig könnyedén feledteti az ellenérzéseid. Meg hát, ki tudja, lehet, össze is barátkoztok hamar és a végén kézenfogva vágtok neki a romantikus lankáknak.

NE TEDD

Ha először síelsz életedben vagy ha meg is vannak az alapok, kérünk, minden istenek szent szerelmére, ne bízd el magad. Nem ciki tudakozódni arról, hogyan melegíts be - mert igen, ez elengedhetetlen, hogy minimálisra csökkentsd egy sérülés bekövetkeztének esélyét -, és érdemes-e rácsusszanni arra a bizonyos hóbuckára, hogy megcsináld álmaid szaltóját. (Ami, ahogy a neve is mutatja, csak álmaidban létezik, szóval, ha nem vagy profi, a vége nagy valószínűséggel katasztrófával fog végződni.)

TEDD

Szusszanj! A nap végére, főleg ha nem sportolsz aktívan, észre sem veszed, és elfárad a lábad. Sajnos ebből születnek a legnagyobb zakózások, hiszen nem tudsz elég erőt kifejteni, hogy időben lefékezz. Használd ki az ebédidőt, ugorj le párszor a hüttébe, ücsörögj hosszasan, és ha délutánra valóban remegnek azok az izmok, merd kimondani, hogy vége a mókának. Másnap úgyis újult erővel folytathatod.

NE TEDD

Ne száguldozz! Lehet, hogy azt hiszed, könnyedén kontrollálod a tested, de bármikor becsúszhat eléd egy bizonytalan kezdő. Választhatsz, hogy bicegve, mások örömét is elrontva zárod a síelésre szánt napokat vagy nyugtával dicséred a hátad mögött hagyott időszakot. Szóval a biztonság mindenek felett, kedves padawan.

NE TEDD

Csak egy apró kanyarodba kerülne beelőzni másokat a felvonóhoz vezető sorban – ezt viszont felejtsd is el rögtön. Ugyanúgy „telelni” jöttél, mint bárki más, nincs hát hova sietned. Várd ki szépen a sorod, nem fog fájni.

TEDD

Nincs szuperebb a lesiklás szabadságélményénél, a gyönyörű tájnál és a ritmusos mozgásnál –gondolsz erre, amikor egyszer csak elhagyott sílécek kerülnek utadba. A gazdájuk pár méterrel odébb próbál feltápászkodni épp, talán még a kesztyűjét is elhagyta valahol. Ez nem egy kortárs művészeti performansz, hanem egy óriási esés félreérthetetlen jelei. Semmit nem veszítesz azzal, ha megállsz segíteni neki, hogy újra össze tudja kapni magát. A sípályán is menő dolog figyelni a másikra.

TEDD

Érezd jól magad! A síelés amellett, hogy segít ledolgozni a karácsonykor felszaladt kilókat, tökéletes kikapcsolódás a leghidegebb hónapokban is!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés